Czékus Géza
2011. szeptember 15, csütörtök
Kállai Ernő, 19:55
Képgaléria  Nyomtatás  E-mail 

CZÉKUS GÉZA

dékánhelyettes, Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar, Szabadka

czekusg@tippnet.rs

Tanítócsaládban született Kishegyesen. A gimnáziumot Szabadkán, az Újvidéki Egyetem TT Kar biológia szakát pedig Újvidéken végezte el 1976-ban. 1986-ban Szegeden a József Attila Tudományegyetemen antropológiából doktorált, summa cum laude minősítéssel. Újvidéken 1991-ben védte meg disszertációját.

1976 óta van munkaviszonyban. Dolgozott általános- és középiskolában, tanítóképző, majd óvóképző főiskolán, 1995 óta pedig az egyetemi szintű tanítóképző karon. Jelenleg a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar egyetemi rendes tanára. Dékánhelyettes is. Biológiát, annak rokonterületeit, valamint módszertanokat tanít.

Az MTA köztestületi tagja. Több hazai és külföldi szervezet tagja. Eddig közel 300 publikációja jelent meg. Hét egyetemi tankönyv (négy magyar nyelvű), négy kézikönyv (három magyar nyelvű) és öt magyar nyelvű tudásfelmérő teszt szerzője. Két monográfiát tett közzé. Elsőként publikált két, Szerbiában még nem regisztrált növényfajt.

Ez év elején Pro Ecclesia Et Pontifice pápai  kitüntetésben részesült.


Előadásának összefoglalója

Magyar nyelv a vajdasági felsőoktatásban

Mint minden, az anyaországtól elszakított közösségben, így Szerbiában is figyelmet érdemel az anyanyelven történő oktatás. Habár a jelszó „a bölcsődétől az egyetemig anyanyelvű oktatást”, ez a gyakorlatban egészen másként fest. A szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kart és az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karának Magyar Tanszékét leszámítva a szakfőiskolákon és egyetemi karokon nem beszélhetünk magyar nyelvű oktatásról. Csak részlegesről, amely igen korlátozott.