Falus Iván
2011. szeptember 15, csütörtök
Kállai Ernő, 19:57
Képgaléria  Nyomtatás  E-mail 

Falus Iván

FALUS IVÁN

főigazgató, Eszterházy Károly Főiskola Észak-Magyarországi Regionális Pedagógusképzési Kutató és Szolgáltató Központ

falusivan@gmail.com

Falus Iván tanulmányait az ELTE Bölcsészettudományi Kar pedagógia-orosz szakán folytatta 1963 és 1968 között. A Moszkvai Állami Lomonoszov Egyetemen részképzésen vett részt 1967–1968-ban. „A pedagógiai tevékenység elemzésének és alakításának módszerei” című kandidátusi disszertációját 1988-ban védte meg. 2008 óta az MTA doktora.

Pályafutását az ELTE Neveléstudományi Tanszékén kezdte, ahol 1968 és 1973 között folytatott oktatói tevékenységet. A hetvenes években az Országos Oktatástechnikai Központ Módszertani Osztályát vezette. 1977-től az ELTE Neveléstudományi Tanszékén dolgozott, 2001 és 2006 között az Oktatáselméleti Szakcsoport, majd az Oktatáselméleti Tanszék vezetője volt. 2005-től a Pannon Egyetem Pedagógia és Pszichológia Intézetének munkatársa, 2006-tól igazgatója volt. 2008 óta az Eszterházy Károly Főiskola Észak-Magyarországi Regionális Pedagógusképzési Kutató és Szolgáltató Központ főigazgatója. Alapító tagja az ELTE, a PTE és a BME pedagógiai jellegű doktori iskoláinak. A Pannon Egyetem interdiszciplináris doktori iskolájának belső alapító tagja. Jelenleg az ELTE doktori iskolájában is oktat.

Több kitüntetés (Kiss Árpád díj, Apáczai Díj, Mestertanár Aranyérem) birtokosa. 1997 és 2000 között Széchenyi Professzori Ösztöndíjjal, 2001 és 2004 között Széchenyi István Ösztöndíjjal ismerték el oktatói és kutatói tevékenységét. Számos hazai és nemzetközi tudományos társaság és bizottság tagja, illetve elnöke (elnöke a Tempus Közalapítvány Közoktatási Tanácsadó testületének és a Tanárképzõk Szövetségének, tagja többek között az alábbi intézményeknek: az MTA Pedagógiai Bizottsága, az OTKA Társadalomtudományi Szakkollégiuma, Magyar Pedagógiai Társaság, a MAB Pedagógusképzési Bizottsága). Számos hazai és nemzetközi tudományos folyóirat szerkesztőbizottságának tagja. A Pedagógusképzés c. folyóirat főszerkesztője.