Szita Szabolcs
2011. szeptember 15, csütörtök
Kállai Ernő, 20:06
Képgaléria  Nyomtatás  E-mail 

Szita Szabolcs

SZITA SZABOLCS

professzor, Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar

Szakmai Továbbképző Intézet

szita.szabolcs@hdke.hu

A Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karának egyetemi  tanára, az MTA doktora, a Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény egyik alapítója, ügyvezető igazgatója. 

Kutatásai Közép-Kelet-Európa térségében a történelmi együttélés nemzetiségi és modernkori problémáinak, a háborús üldöztetés és embermentés, a hadimunka és a munkaszolgálat válfajainak tudományos feltárására és megörökítésére irányulnak.

Főbb munkái a sorolt témákban: Holocaust az Alpok előtt (1983), Halálerőd. A munkaszolgálat és a hadimunka történetéhez (1989), Magyarok az SS ausztriai lágerbirodalmában (2000), Együttélés, üldöztetés, holokauszt (2001), A Gestapo Magyarországon (2002), Ungarn in Mauthausen( 2006), The Roma People during the Second World War 1939–1945. (2008).


Előadásának összefoglalója

Együttélés, üldöztetés, holokauszt. Az oktatás feladatai

A referátum célja, hogy felhívja a figyelmet a tanár-továbbképzési tanfolyamok néhány fontos tapasztalatára. Hangsúlyozza, hogy a romák és többségi társadalom viszonyának, a történelmi együttélés históriájának igényes feltárásával és feldolgozásával miképp lehet és szükséges az előítéletes gondolkodás, a kirekesztés ellenében tenni. A közös magyar és roma múlt és jövő arra kötelez bennünket, hogy növeljük a roma fiatalok ismereteit. Sokrétűek az oktatási feladatok a hátrányok leküzdésében, a roma önismeret fejlesztésében és az integrációs folyamat előmozdításában.